Mięso po turecku

26 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Mięso po turecku

Składniki:
3/4 szklanki soli
1 pierś indyka, steki, schab, karkówka
Sos: 1 łyżki papryki chilli
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki sosu żurawinowo-pomarańczowego ( przepis poniżej)

Przygotowanie:
W 2 szklankach gorącej wody rozpuścić sól, dodać do szklanki kostki lodu, wymieszać, aż woda będzie zimna. Do mieszanki soli włożyć mięso, przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 12 godz. (lub pozostawić na noc). Sos: Wymieszać składniki, z wyjątkiem oleju w misce. Wyjąć indyka z solanki, osuszyć ręcznikami papierowymi. Posmarować mięso mieszanką przyprawową (sosem). Ruszt przykryć folią. Położyć mięso i grillować 1 1/2 do 2 godz. Zdjąć mięso, pozostawić do lekkiego ostygnięcia i pokroić na plastry. Podawać z żurawinowo-pomarańczowym sosem barbecue.
Galaretka żurawinowa pokrojona na małe kosteczki, 1 mała cebula, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 1/4 szklanki octu winnego czerwonego lub żółtego, 2 łyżki musztardy. Włożyć wszystkie składniki do garnka. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 25 min., aż zgęstnieje. Posmarować mięso.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz