Mięso na ziemniakach

29 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 25 min.

Składniki:


– 4 duże ziemniaki młode
– 50 dag mięsa mielonego
– przyprawa do mięsa mielonego
– oregano, bazylia
– sól i pieprz
– 1 duża cebula
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– pieprz cytrynowy
– tymianek
– lubczyk
– olej do smażenia


Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do małej ilości osolonej wody i podgotować (ok. 10 min.). Wyjąć i odsączyć. Cebulę pokroić grubo, delikatnie podsmażyć. Mięso wrzucić na patelnię, wymieszać z cebulą, przyprawą, solą i pieprzem. Podsmażyć, dodać przecier, oregano i bazylię oraz pieprz cytrynowy. Na koniec posypać lubczykiem. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić ziemniaki, posypać tymiankiem i delikatnie zasmażyć (ale nie za mocno). Ziemniaki przełożyć na talerz, na nich ułożyć mięso.