Mięso duszone w porach i jabłkach

18 czerwca 2012, dodał: dzwoneczek
Artykuł zewnętrzny

Danie niezwykle proste, łatwe do wykonania i niezwykle smaczne, na co dzień i od święta. Polecam ogromnie, moja rodzina jest nim zawsze zachwycona.

Składniki:
– szynka lub karkówka – ok. 1,5 kg
– 5 jabłek
– 3 pory
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 30 dag pieczarek (opcjonalnie)
– czosnek
– przyprawy: kminek, tymianek, oregano, pieprz, papryka, jałowiec
– sól
– oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić, ponacinać w plastry. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami, zawinąć w folię aluminiową na 2-3 godziny. Wyjąć, zarumienić na patelni z obu stron, przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować ok. 0,5 godz. Dodać warzywa utarte na tarce (jabłka, marchew, pietruszka, seler) i pory pokrojone w półkrążki oraz pieczarki. Dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz.). Pilnować, aby sos się nie przypalił, w razie potrzeby dodać wody. Doprawić ulubionymi przyprawami. Sos ma być tak gęsty, aby nie trzeba było dodawać zagęszczacza. Podawać w całości lub pokrojone posypane zielonym szczypiorkiem lub pietruszką.