Mięso duszone w porach i jabłkach

18 czerwca 2012, dodał: dzwoneczek
Artykuł zewnętrzny

Danie niezwykle proste, łatwe do wykonania i niezwykle smaczne, na co dzień i od święta. Polecam ogromnie, moja rodzina jest nim zawsze zachwycona.

Składniki:
– szynka lub karkówka – ok. 1,5 kg
– 5 jabłek
– 3 pory
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 30 dag pieczarek (opcjonalnie)
– czosnek
– przyprawy: kminek, tymianek, oregano, pieprz, papryka, jałowiec
– sól
– oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić, ponacinać w plastry. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami, zawinąć w folię aluminiową na 2-3 godziny. Wyjąć, zarumienić na patelni z obu stron, przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować ok. 0,5 godz. Dodać warzywa utarte na tarce (jabłka, marchew, pietruszka, seler) i pory pokrojone w półkrążki oraz pieczarki. Dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz.). Pilnować, aby sos się nie przypalił, w razie potrzeby dodać wody. Doprawić ulubionymi przyprawami. Sos ma być tak gęsty, aby nie trzeba było dodawać zagęszczacza. Podawać w całości lub pokrojone posypane zielonym szczypiorkiem lub pietruszką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...