Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką

23 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

80 dag.mielonego mięsa mielonego

2 cebule

3/4 szkl. mleka

1/2 szklanki bulionu

2 ząbki czosnku

1i1/2 kg.ziemniaków

1 jajko

gałka muszkatałowa mielona

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyż masła

sól

pieprz

olej

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy,pł€czemy,gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.Tłuczemy.Dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,masło,mleko i mieszamy.Doprawiamy gałą muszkatałową.Cebulę obieramy i drobno siekamy razem z ząbkiem czosnku.Szklimy na oleju.Dodajemy mięso,podsmażamy i zalewamy bulionem.Dokładamy koncentrat pomidorowy,doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.Następnie mięso wykładamy na dno szklanego naczynia żaroodpornego,a na wierz rozsmarowujemy puree ziemniaczane.Wierzch zapiekanki smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.Podajemy na gorąco.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...