Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką
Składniki:
80 dag.mielonego mięsa mielonego
2 cebule
3/4 szkl. mleka
1/2 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
1i1/2 kg.ziemniaków
1 jajko
gałka muszkatałowa mielona
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyż masła
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy,pł€czemy,gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.Tłuczemy.Dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,masło,mleko i mieszamy.Doprawiamy gałą muszkatałową.Cebulę obieramy i drobno siekamy razem z ząbkiem czosnku.Szklimy na oleju.Dodajemy mięso,podsmażamy i zalewamy bulionem.Dokładamy koncentrat pomidorowy,doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.Następnie mięso wykładamy na dno szklanego naczynia żaroodpornego,a na wierz rozsmarowujemy puree ziemniaczane.Wierzch zapiekanki smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.Podajemy na gorąco.