Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką

23 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

80 dag.mielonego mięsa mielonego

2 cebule

3/4 szkl. mleka

1/2 szklanki bulionu

2 ząbki czosnku

1i1/2 kg.ziemniaków

1 jajko

gałka muszkatałowa mielona

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyż masła

sól

pieprz

olej

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy,pł€czemy,gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.Tłuczemy.Dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,masło,mleko i mieszamy.Doprawiamy gałą muszkatałową.Cebulę obieramy i drobno siekamy razem z ząbkiem czosnku.Szklimy na oleju.Dodajemy mięso,podsmażamy i zalewamy bulionem.Dokładamy koncentrat pomidorowy,doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.Następnie mięso wykładamy na dno szklanego naczynia żaroodpornego,a na wierz rozsmarowujemy puree ziemniaczane.Wierzch zapiekanki smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.Podajemy na gorąco.