Mielone z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
Artykuł zewnętrzny
Ziemniaki gotowane
Kotlety:
½ kg mięsa z indyka
1 czerstwa bułeczka
1 jajko
1 cebula
pieprz
sól
wegeta
tarta bułka
olej do smażenia
Do mięsa mielonego dodać startą cebulę, namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Maczać ręce w wodzie i robić kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Surówka:
½ małej główki czerwonej kapusty
1 duża cebula
3 jabłka
majonez lub olej
sól
pieprz
ocet
cukier
Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na kilka minut. W tym czasie obrać i zetrzeć na grubej tarce jabłka. Dodać do kapusty, dodać przyprawy, doprawić do smaku. Na koniec dodać olej lub majonez i dokładnie wymieszać.