Na obiad: Kotleciki mielone z pieczarkami

13 września 2012, dodał: aliss06
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 400g mięsa
  • bułka (może być czerstwa)
  • jajko
  • cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • sól, pieprz
  • zielenina
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Mięso oczyścić z błon i kości, pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę pokroić na części. Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zemleć. Do masy dodać jajko i  przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodając odrobinę soli. Z  mięsa na dłoni zrobić placuszek, nałożyć porcję farszu pieczarkowego i  uformować w kotleta. Każdego obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z  obu stron. Pod koniec można podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aby mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe.

file1347554190