Na obiad: Kotleciki mielone z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 400g mięsa
- bułka (może być czerstwa)
- jajko
- cebula
- 20 dkg pieczarek
- sól, pieprz
- zielenina
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Mięso oczyścić z błon i kości, pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę pokroić na części. Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zemleć. Do masy dodać jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodając odrobinę soli. Z mięsa na dłoni zrobić placuszek, nałożyć porcję farszu pieczarkowego i uformować w kotleta. Każdego obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Pod koniec można podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aby mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe.