Mielone z grilla z boczkiem i warzywami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, olej
NA FARSZ:
- 20 dag boczku
- 1 marchewka
- ½ cukinii
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 1 cebula
- ½ pęczka natki
PRZYGOTOWANIE:
Kajzerkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć, połączyć z mięsem i jajkiem. Dodać przyprawę do wieprzowiny, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę.
Boczek, obraną marchewkę, cukinię i papryki pokroić w kostkę. Obraną z łupin cebulę i umytą natkę posiekać. Składniki farszu wymieszać, lekko obsmażyć na patelni na łyżce oleju.
Z mięsa uformować kotlety, w każdym zrobić zagłębienie i napełnić je farszem. Kotlety układać na folii aluminiowej i zawinąć. Opiekać kotlety na grillu 20 minut.