Międzynarodowy Tydzień Słodkich Ziemniaków

14 marca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Międzynarodowy Tydzień Słodkich Ziemniaków 14- 24 marca 2016

bataty

Międzynarodowy Tydzień Słodkich Ziemniaków odbędzie się w tym roku po raz pierwszy. Od 14 do 24 marca 2016 r. amerykańskie bataty będą w centrum uwagi. W wyjątkowej kampanii zainicjowanej przez American Sweet Potato Marketing Institute i North Carolina Sweet Potato Commission uczestniczyć będzie wiele państw, w tym także Niemcy, Francja, Holandia i Polska.

Przez dziesięć dni, klienci będą mogli zdobywać informacje na temat tego zdrowego warzywa – zarówno w sklepach, jak i za pośrednictwem nowej strony na Facebooku Słodkie Ziemniaki. Przedstawione zostaną tam smaczne przepisy i wskazówki dotyczące zastosowania słodkich ziemniaków w kuchni.

Amerykanie znają je i cenią od lat. Jest to dla nich popularne warzywo, które podają na wiele różnych sposobów. Pomimo swojej nazwy, słodkie ziemniaki są warzywem korzeniowym, a nie ziemniakiem. To podłużne warzywo z pomarańczowym miąższem o lekko słodkim smaku.

Ze względu na ciepły, sprzyjający klimat, najwięcej terenów upraw batatów znajduje się w Północnej Karolinie. Popularna odmiana Covington uprawiana jest głównie tam oraz na południu USA. Roczna produkcja słodkich ziemniaków to około 271 000 ton. Po zbiorach, większość plonów przechowywana jest w temperaturze 12 – 15°C. Następnie, przez pięć do dziesięciu dni, słodkie ziemniaki wystawia się na działanie temperatur 26 – 29°C – skrobia zamienia się wtedy w cukier i w pełni rozwija charakterystyczny dla odmiany Covington aromat. Optymalne warunki umożliwiają magazynowanie nawet do dwunastu miesięcy przy zachowaniu wysokiej, powtarzalnej jakości. Dzięki temu, słodkie ziemniaki są dostępne przez cały rok.

Bataty smakują wyśmienicie zarówno w potrawach słonych, jak i deserach, są cenione za swoją wszechstronność. Co więcej, są bogate w substancje odżywcze. Dostarczają złożonych węglowodanów, które zapewniają organizmowi energię życiową. Słodkie ziemniaki zawierają beta-karoten, witaminy C, E i B6 oraz wapń i żelazo.