Kawa to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych używek, obserwując rynek kawy i jego rozwój na przestrzeni lat nie sposób nie wspomnieć o jednym z najistotniejszych graczy – Włochach.
Mimo tego iż we Włoszech kawa nie rośnie to właśnie tam powstały pierwsze ekspresy do kawy, które w dalszym etapie ewoluowały do maszyn z którymi dziś mamy styczność. To z Włoch wywodzi się espresso przez wielu uznawane za królową kaw, a słowa włoska kawa nie jedną osobę wprawiają w zachwyt.
Mówiąc o włoskiej kawie zdecydowanie warto wspomnieć o mieście Triest, czyli miejscu gdzie kawę czuć w powietrzu i można rzec, że się nią oddycha. Triest cieszy się długą kawową tradycją, bo już za czasów Cesarstwa Austro-Węgierskiego działał tam port do którego wpływały statki z ogromnymi ładunkami. W tamtych czasach kawa wdzierała się szturmem do kolejnych europejskich krajów gromadząc wokół siebie coraz większe rzesze jej miłośników. Do dziś Triest jest bardzo mocno związany z kawą czego doskonałym przykładem są liczne palarnie kawy znajdujące sie w tym mieście oraz fakt, że spożycie kawy w tym mieście jest zdecydowanie wyższe aniżeli w innych włoskich miastach.
Jedną z włoskich palarni z siedzibą w Trieście jest palarnia kawy Bazzara powstała w 1966 roku. Dionisio Bazzara zdecydował się na przejęcie palarni „LaBrasiliana-Industrua Triestina del Caff” i od tamtego czasu rodzina Bazzara odpowiada za dobór najlepszych ziaren kawowych oraz odpowiedni sposób wypalenia kawy pod swoją marką BAZZARA. Palarnie tą charakteryzuje fakt, iż w swojej ofercie ma zarówno mieszanki (tak zwane blendy) jak również single, czyli jednorodne arabiki z danego kraju, regionu. Odpowiednio dobrane proporcje ziaren, dbałość o ich jakość oraz specjalnie opatentowane profile wypalenia kawy sprawiają, że kawy spod szyldu Bazzara zachwycają miłośników kawy na całym świecie. Wybór kaw jest bardzo szeroki dzięki czemu każdy może znaleźć kawę, która spełni jego oczekiwania pod względem smakowym jak również dość istotnym aspektem jakim jest zawartość kofeiny.
Wśród włoskich palarni kawy można wyróżnić dwa trendy, jeżeli chodzi o palenie kawy. Południowe palarnie mają tendencje do ciemnego wypalania kawy, zaś na północy najczęściej kawy wypala się średnio – tak też jest w przypadku kaw Bazzara.
Ciemno wypalone kawy mają zdecydowanie większą dozę goryczki, co może być czymś pozytywnym dla osób które właśnie tego od kawy oczekują. Zdecydowanie więcej do zaoferowania mają kawy wypalone nieco jaśniej, nie zostają one przytłoczone ciężkimi smakami związanymi z wypaleniem kawy, a bardzo często można w nich wyczuć słodkie, orzechowe, karmelowe czy owocowe smaki (wszystko to zależy od tego jakie rodzaje ziaren zostały użyte do stworzenia mieszanki) tak też jest w przypadku kaw Bazzara.