Nasza dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego zdrowa żywność to najlepszy dobry wybór. Liczne badania naukowe przeprowadzone na świecie w ciągu ostatnich kilkunastu lat dowodzą, że spożywanie naturalnej, zdrowej, odpowiednio dobranej i sprzedawanej we właściwy sposób żywności może mieć uzdrawiający wpływ na organizm człowieka i może uchronić go od następstw wielu chorób cywilizacyjnych. Zdrowe, racjonalne odżywianie to bezdyskusyjna inwestycja w przyszłość swoją i swoich najbliższych.
Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w którym unika się stosowania nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu i dodatków żywnościowych. To produkty bezpieczne, bogate w substancje odżywcze, zawierające więcej witamin, minerałów i innych cennych składników. Nie dostarczają żadnych toksycznych substancji chemicznych i są gwarantem dobrego, naturalnego smaku, pozbawionego takich dodatków, jak np. wzmacniacze smaku czy konserwanty. Najważniejszą i najczęściej wymienianą zasadą eko-produkcji jest stosowanie środków naturalnych, nie przetworzonych technologicznie. W produkcji eko-żywności niedopuszczalne jest stosowanie genetycznych modyfikacji, a w produkcji zwierzęcej pasz przemysłowych, antybiotyków czy stymulatorów wzrostu. Gleby, na których rosną ekologiczne uprawy nawożone są nawozami zielonymi, kompostem, obornikiem i innymi minerałami pochodzącymi z przyrody.
Głównym celem producentów ekologicznych produktów spożywczych jest wytwarzanie żywności z zachowaniem najwyższej jakości biologicznej surowców pochodzących z gospodarstw działających w oparciu o ściśle określone standardy, położonych w terenach niezanieczyszczonych i stale monitorowanych. Na dzień dzisiejszy największy wybór ekologicznych artykułów spożywczych jest w małych sklepach ze zdrową żywnością. Sklepy specjalistyczne uzupełnią stoiska w sieciach handlowych. W sklepach niezmiernie ważne jest odpowiednie wyeksponowanie żywności ekologicznej, a także jej odpowiednie przechowywanie. Takie produkty wymagają wyróżnienia i odpowiedniej oprawy. Sklep ze zdrową żywnością musi mieć odpowiednią atmosferę i wystrój, a towary powinny być odpowiednio wyeksponowane, tak by zachęcić jak najwięcej klientów. Sklep musi posiadać odpowiednie wyposażenie, regały, meble sklepowe i chłodnicze.
Na wyposażenie sklepu ekologicznego składają się najczęściej solidne regały przyścienne oraz wolnostojące. Wyróżnia je rodzaj zastosowanej obudowy oraz system identyfikacji wizualnej – kolorystyka, nadruki, oznaczenie alejek zakupowych lub samych półek. W sklepach wykorzystuje się regały w kolorze białym lub antracytowym. Mode są obudowy z płyty laminowanej w kolorystyce – naturalne drewno, drewno stylizowane na styl skandynawski, prowansalski lub stare drewno, kolorowe obudowy przywodzące na myśl świeże produkty wprost z ogródka. To rozwiązania ponadczasowe, które zawsze wyglądają dobrze i są świetnym tłem dla produktów. Regały metalowe uzupełnione są regałami branżowymi. Regały można ze sobą zestawiać, tworząc ciągi potrzebne długości. Elementy dodatkowe to lada na produkty impulsowe – zdrowe przekąski, czy literaturę branżową, stojaki sklepowe na produkty promocyjne, miejsca do odpoczynku ze stolikami i wygodnymi siedziskami.
Urządzenie jasnego, przestronnego i wygodnego wnętrza sklepu z żywnością ekologiczną to trudne zadanie. Dlatego warto odwołać się do pomocy profesjonalistów. Firma ABM właścicielom sklepów i stoisk z ekologiczną żywnością proponuje konkretne rozwiązania dostosowane do potrzeb tej specyficznej i wymagającej branży. Profesjonaliści ABM tworzą jednocześnie koncepty sklepów od podstaw, projektują logotypy, dobierają płyty meblowe o dowolnych wzorach.
ABM oferuje regały metalowe przyścienne i gondole o standardowej kolorystyce z dostępną obudową z płyty lub drewna, które pozwalają kreować funkcjonalne i ciekawe wnętrza, oryginalnie przystosowane do ekspozycji żywności ekologicznej i organicznej. Oferuje również meble piekarnicze wykonane z drewna lub płyty, z szufladami i zamykanymi pojemnikami odpowiednio przystosowane do przechowywania i ekspozycji pieczywa ekologicznego świeżego oraz pakowanego i produktów cukierniczych. Oferta zawiera także regały na warzywa i owoce w kolorach naturalnego drewna lub w kolorze zielonym z odpowiednio przystosowanym oświetleniem, które pozwalają na piękną aranżację wnętrza oraz elegancką ekspozycję produktów z gospodarstw ekologicznych. Niezbędne w sklepach z ekologiczną żywnością są również urządzenia chłodnicze zapewniające przechowywanie żywności w określonych standardach z wykorzystaniem najlepszych technologii. ABM zapewnia również wózki i koszyki sklepowe w różnych modelach, lady sklepowe i systemy prowadzenia klienta, wagi i krajalnice czy również meble magazynowe. Wszystkie meble ABM posiadają certyfikaty wytrzymałości i bezpieczeństwa użytkowania.
Klienci kupują wzrokiem. Dobry wygląd przestrzeni sklepowej to klucz do sukcesu. Wygląd sklepu decyduje o tym, jak postrzegają go klienci. Sklep z ekologiczną żywnością to kaskada odpowiedniego wystroju sklepu, ustawienia regałów i rozmieszczenia produktów we wnętrzu lokalu w celu stworzenia wygodnej a jednocześnie efektywnej drogi klienta od wejścia do kasy. Kosze plastikowe stosowane ze względów higienicznych w marketach tu zastępowane są koszami z wikliny i drewnianymi skrzynkami, które znacznie lepiej się prezentują. Wystrój sklepu powinien być jasny i przyjazny. Kolejną kwestią jest poprawne i estetyczne ustawienie towarów, najlepiej według pokrewieństwa asortymentowego w obrębie konkretnych stref sprzedaży. Dlatego bardzo ważne jest stworzenie przestrzeni z odpowiednio dobranymi meblami i wyposażeniem. Do dobrze wyposażonego sklepu z ekologiczną żywnością klient na pewno będzie wracał po kolejne zakupy.
Interesują Cię eleganckie meble do sklepu ekologicznego? Koniecznie odwiedź: www.abm.com.pl