Mazurek kokosowy z czekoladą

22 września 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

file1316696847

Na ciasto:

100 g mąki krupczatki
100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny

Na polewę:

100 ml mleka
100 g masła
70 g cukru
1½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki wiórków kokosowych

Na zwieńczenie dzieła:

płatki migdałowe
kilka kostek gorzkiej czekolady

Przesiewamy mąkę, siekamy masło, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy, żółtko, śmietanę, otartą skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagniatamy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można lekko zmrozić). Po upływie tego czasu schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy w  prostokąt formułując lekko podwyższone krawędzie, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego na 200C piekarnika, pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto zarumieni się. Po upieczeniu – chłodzimy.
Na polewę zagotowujemy mleko z cukrem, dodajemy masło, mleko w proszku, wiórki kokosowe, czekamy aż stworzy jednolitą całość, mieszamy i  wylewamy na przestudzony spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.

NIE JEMY. Odstawiamy pod czystą ściereczką kuchenną i czekamy do Niedzieli Wielkanocnej :) .

na podstawie wodakokosowa.wordpress.com



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...