Mazurek kokosowy z czekoladą
Na ciasto:
100 g mąki krupczatki
100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
Na polewę:
100 ml mleka
100 g masła
70 g cukru
1½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki wiórków kokosowych
Na zwieńczenie dzieła:
płatki migdałowe
kilka kostek gorzkiej czekolady
Przesiewamy mąkę, siekamy masło, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy, żółtko, śmietanę, otartą skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagniatamy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można lekko zmrozić). Po upływie tego czasu schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy w prostokąt formułując lekko podwyższone krawędzie, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego na 200C piekarnika, pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto zarumieni się. Po upieczeniu – chłodzimy.
Na polewę zagotowujemy mleko z cukrem, dodajemy masło, mleko w proszku, wiórki kokosowe, czekamy aż stworzy jednolitą całość, mieszamy i wylewamy na przestudzony spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.
NIE JEMY. Odstawiamy pod czystą ściereczką kuchenną i czekamy do Niedzieli Wielkanocnej
na podstawie wodakokosowa.wordpress.com