Mazurek kokosowy z czekoladą

22 września 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

file1316696847

Na ciasto:

100 g mąki krupczatki
100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny

Na polewę:

100 ml mleka
100 g masła
70 g cukru
1½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki wiórków kokosowych

Na zwieńczenie dzieła:

płatki migdałowe
kilka kostek gorzkiej czekolady

Przesiewamy mąkę, siekamy masło, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy, żółtko, śmietanę, otartą skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagniatamy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można lekko zmrozić). Po upływie tego czasu schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy w  prostokąt formułując lekko podwyższone krawędzie, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego na 200C piekarnika, pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto zarumieni się. Po upieczeniu – chłodzimy.
Na polewę zagotowujemy mleko z cukrem, dodajemy masło, mleko w proszku, wiórki kokosowe, czekamy aż stworzy jednolitą całość, mieszamy i  wylewamy na przestudzony spód. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.

NIE JEMY. Odstawiamy pod czystą ściereczką kuchenną i czekamy do Niedzieli Wielkanocnej :) .

na podstawie wodakokosowa.wordpress.com