Mazurek czekoladowo-wiśniowy

22 kwietnia 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ½ kostki miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 czekolady
  • konfitura wiśniowa
  • ozdoby z marcepanu lub lukru
  • kolorowe wiórki kokosowe
  • kandyzowane owoce
  • ozdoby z czekolady
  • pisaki do ciast

Mąkę zmieszać z cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w wiórki. Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej. Foremkę (wielkości tortownicy) do pieczenia wysmarować masłem. Od ciasta odciąć 1/3 . Większą częścią wykleić foremkę. Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić. Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody. Środek mazurka posmarować konfiturą. Wylać na nią ciepłą czekoladę. Przykleić ozdoby. Posypać wiórkami. Dokończyć dekorowanie pisakami do ciast.



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...