Mazurek czekoladowo-wiśniowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 1 ¾ szklanki mąki
- ½ kostki miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 czekolady
- konfitura wiśniowa
- ozdoby z marcepanu lub lukru
- kolorowe wiórki kokosowe
- kandyzowane owoce
- ozdoby z czekolady
- pisaki do ciast
Mąkę zmieszać z cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w wiórki. Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej. Foremkę (wielkości tortownicy) do pieczenia wysmarować masłem. Od ciasta odciąć 1/3 . Większą częścią wykleić foremkę. Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić. Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody. Środek mazurka posmarować konfiturą. Wylać na nią ciepłą czekoladę. Przykleić ozdoby. Posypać wiórkami. Dokończyć dekorowanie pisakami do ciast.