Migdałowy mazurek babci Józi

28 września 2011,
dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg masła
12 żółtek
2 szkl. cukru pudru
1 1/2 szkl. mąki
10 dag zmielonych migdałów
5 dag obranych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Sparzamy i obieramy migdały a następnie drobno siekamy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy migdały,cukier i  mąkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto układamy na grubość ok. 1 1/2 cm i dekorujemy migdałami. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i  pieczemy na złoty kolor. Upieczone ciasto polewamy lukrem.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...