Masz kłopoty z trawieniem? Ten dodatek do kawy podkręci metabolizm

dodał: Ewelina Szadkowska
Codzienna filiżanka kawy kojarzy nam się głównie z chwilą przyjemności. Zwykle pijemy ją rano lub w pierwszej połowie dnia. Wiele osób nie wie jednak, że można dzięki niej poprawić funkcje trawienne układu pokarmowego. Z odpowiednim dodatkiem będzie działać skutecznie i stanie się antidotum na wiele częstych problemów z tego zakresu.
Obecnie na rynku znajdziemy wiele rodzajów kaw. Ich sposób przyrządzania także jest zróżnicowany. Można urozmaicać jej smak za pomocą dodatku różnych przypraw czy np. soli. Jeśli natomiast chcemy uzyskać napój o właściwościach leczniczych, warto sięgnąć po korzeń egzotycznej rośliny, który można kupić już w większości sklepów spożywczych. Jego właściwości są znane od lat i doceniane np. przez osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną.
Kawa z imbirem świetnie smakuje i leczy
Aby przygotować kawę z imbirem, która pozytywnie wpłynie na szybkość naszego metabolizmu, warto najpierw kupić dobrej jakości korzeń imbiru. Następnie należy odciąć 1-centymetrowy kawałek, obrać go i pokroić na drobne plastry. Imbir należy gotować w wodzie przez ok. 2 minuty, a powstały wywar dodać do zaparzonej wcześniej kawy. Taki dodatek sprawi, że kawa będzie smakować wyśmienicie i zyska nowe, oryginalne nuty zapachowe. Na pewno przypadnie do gustu osobom ceniącym intensywność kawowego naparu, który zyskuje niespotykaną, słodko-pikantną nutę. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie wywaru z korzenia imbiru, zawsze możemy skorzystać z jego sproszkowanej wersji, która jest wygodniejsza w użyciu.
Właściwości lecznicze imbiru
Imbir jest znany ze swoich właściwości rozgrzewających i antybakteryjnych. Sprawdza się jednak o każdej porze roku jako antidotum na problemy żołądkowe. Zbija wirusy i grzyby, dzięki czemu staje się świetnym środkiem, wspierającym naszą odporność w naturalny sposób. Warto go stosować w częstych dolegliwościach, które skutkują gorszym samopoczuciem. Jeśli czujemy, że nasze trawienie nie przebiega tak, jak powinno, to imbir może znacząco je wspomóc, wpływając na zwiększenie wydzielania śliny, żółci i soków trawiennych. Zanim sięgniemy po lekarstwa z apteki, które mają negatywne skutki uboczne, możemy wypróbować imbir jako dodatek do kawy, herbaty czy zwykłej wody. Osoby zmagające się z wolniejszą przemianą materii wynikającą z chorób lub zaawansowanego wieku również powinny włączyć imbir do codziennej diety.
Dodawanie imbiru do naszych napojów to zdrowy nawyk, który warto powtarzać jak najczęściej. Zyskujemy dzięki temu nie tylko oryginalny smak kawy czy herbaty, ale także dbamy o nasze zdrowie i stosujemy profilaktykę różnych chorób. Warto przy tym pamiętać, aby zachować umiar w stosowaniu tej aromatycznej przyprawy i nie przekraczać 2-3 g dziennie.