Maślanka naturalna Czarnocin – z krainy mlekiem płynącej

8 lutego 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Maślanka, chociaż nazwa wskazuje na jej powinowactwo z masłem, jest produktem lekkostrawnym i świetnym składnikiem niskokalorycznej diety. Usprawnia procesy trawienne, dba o optymalny skład mikroflory jelitowej i przede wszystkim doskonale smakuje. A że jest odżywcza – po jej wypiciu dłużej pozostajemy nasyceni, co ważne w przypadku osób dbających o figurę i wagę. Pod warunkiem, że wybierzemy produkt o jak najkrótszym składzie. Jak w przypadku maślanki naturalnej Czarnocin.

Maślanka naturalna Czarnocin ma w składzie wyłącznie pasteryzowane mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii mlekowych. Docenimy jej orzeźwiający, lekko kwaskowaty, ale jednocześnie delikatny i łagodny smak. To fermentowany napój mleczny, który jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E oraz K. Probiotyczne bakterie mlekowe dbają o dobrostan naszego drugiego mózgu, czyli jelit – dlatego maślanka przyda się w trakcie antybiotykoterapii, bo zapobiega niekorzystnym zmianom w składzie mikroflory jelitowej.

Maślanka Czarnocin jest lekkostrawna – zapobiega wzdęciom, zaparciom. Laktoza zawarta w maślance jest lepiej tolerowana przez osoby z niedoborem enzymu laktazy niż mleko, gdyż w wyniku fermentacji przeprowadzonej przez bakterie fermentacyjne dwucukier jest rozkładany do glukozy i galaktozy, co nie wywołuje nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.

Opakowanie ma wygodny dzióbek do picia – wystarczy oderwać nieco wieczko i można wygodnie wypić maślankę, bez obawy o wylanie napoju. Nie grożą nam również „mleczne wąsy” pod nosem.

Można ją wypić w naturalnej postaci jako dodatek do chleba, bułki, kanapki lub domowego ciasta, można wzbogacić o owoce, warzywa, płatki lub musli, tworząc wyśmienity koktajl. Maślanka będzie świetną bazą do rozmaitych potraw na ciepło i zimno. Latem jest niezastąpiona jako składnik chłodnika.

W swojej naturalnej postaci ceniona jest przez osoby stosujące diety niskotłuszczowe, diabetyków oraz osoby nietolerujące laktozy.

Do czego?

Do dań na ciepło i zimno, do picia.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 38 kcal (159 kJ)

Tłuszcz: 0,8 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g

Węglowodany: 4,4 g

W tym cukry: 4,3 g

Białko: 3,2 g

Sól: 0,1 g

Opakowanie: kubeczek 170 g (cena ok. 0,80 zł), worek 500 g (cena ok. 1,60 zł)

www.czarnocin.net

***

Milkpol S.A., sygnujący swoje produkty marką Czarnocin, od lat propaguje picie mleka wśród dzieci i młodzieży. Dlatego też uczestniczy w programie dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych.

Produkty marki Czarnocin powstają dzięki naturalnym składnikom najwyższej jakości. Wykorzystują świeże mleko pochodzące z lokalnych gospodarstw. Są bogate w białko, wapń, witaminy i mikroelementy. W ich produkcji nie stosuje się konserwantów, chemicznych dodatków, syropu glukozowo-fruktozowego. Naszym celem jest zatrzymanie w gotowych produktach jak największej liczby cennych składników zawartych w naturalnym mleku. Fakt ten potwierdzają certyfikaty, które są gwarancją wysokiej jakości.