Maślane ciasteczka lawendowe

3 grudnia 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

170g mąki pszennej + do podsypywania

125g miękkiego masła

50g cukru brązowego

1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta

1 łyżka listków lawendy

skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:

Listki lawendy bardzo dobrze posiekać. Wymieszać z cukrem, masłem i skórką z cytryny – można to zrobić za pomocą robota kuchennego.

Do miski przesiać mąkę, połączyć ją z reszta składników, aż powstanie zwarte ciasto.

Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni.

Masę rozwałkować na placek grubości 5- 6 mm, wycinać kieliszkiem małe , okrągłe ciasteczka. Na dużej blasze umieścić papier do pieczenia. Ostrożnie przetransportować ciasteczka na papier – są bardzo kruche i delikatne. Ponakłuwać ciasteczka widelcem.

Piec ok. 20 – 25 min, na złocisty kolor. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

file1291406545



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D