Maślane ciasteczka lawendowe

3 grudnia 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

170g mąki pszennej + do podsypywania

125g miękkiego masła

50g cukru brązowego

1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta

1 łyżka listków lawendy

skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:

Listki lawendy bardzo dobrze posiekać. Wymieszać z cukrem, masłem i skórką z cytryny – można to zrobić za pomocą robota kuchennego.

Do miski przesiać mąkę, połączyć ją z reszta składników, aż powstanie zwarte ciasto.

Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni.

Masę rozwałkować na placek grubości 5- 6 mm, wycinać kieliszkiem małe , okrągłe ciasteczka. Na dużej blasze umieścić papier do pieczenia. Ostrożnie przetransportować ciasteczka na papier – są bardzo kruche i delikatne. Ponakłuwać ciasteczka widelcem.

Piec ok. 20 – 25 min, na złocisty kolor. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

file1291406545



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz