Maślane ciasteczka lawendowe
Składniki:
170g mąki pszennej + do podsypywania
125g miękkiego masła
50g cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
1 łyżka listków lawendy
skórka otarta z jednej cytryny
Przygotowanie:
Listki lawendy bardzo dobrze posiekać. Wymieszać z cukrem, masłem i skórką z cytryny – można to zrobić za pomocą robota kuchennego.
Do miski przesiać mąkę, połączyć ją z reszta składników, aż powstanie zwarte ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni.
Masę rozwałkować na placek grubości 5- 6 mm, wycinać kieliszkiem małe , okrągłe ciasteczka. Na dużej blasze umieścić papier do pieczenia. Ostrożnie przetransportować ciasteczka na papier – są bardzo kruche i delikatne. Ponakłuwać ciasteczka widelcem.
Piec ok. 20 – 25 min, na złocisty kolor. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.