Trądzik – odwieczny problem młodych ludzi. Kiedy niechciane krosty zdobią twarz, sięgamy po różne środki, by się ich pozbyć. Rynek oferuje całą gamę gotowych produktów, jednak nie wszystkie są dobre i skuteczne. Używanie niektórych z nich wręcz przynosi więcej szkody niż pożytku. Czasami warto sięgnąć do babcinych sposobów, by uporać się z problemem.
Naturalne maseczki są szybkie i proste do przygotowania, a produkty do nich znajdziesz we własnej kuchni… ich gama jest bardzo szeroka – w artykule przytoczę najpopularniejsze i chyba najprostsze do przygotowania, a przy tym niebywale skuteczne.
Maseczka drożdżowa:
Maseczka oczyszcza i wygładza skórę. Trochę drożdży piekarskich wymieszaj z odrobinką ciepłego mleka – tak by powstała pasta. Wysmaruj pastą drożdżową skórę objętą trądzikiem (twarz czy plecy). Gdy maseczka zastygnie zmyj ją letnią wodą. Najlepiej stosować codziennie przez około 5-6 tygodni.
Maseczka z kurkumą, mlekiem i miodem:
Kurkuma doskonale leczy problemy skórne, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i jest bogata w przeciwutleniacze. Pomoże także w pozbyciu się śladów i blizn po trądziku. Mleko nieprzegotowane zawiera kwas mlekowy, który działa jak delikatny środek złuszczający i odmładzający cerę. Miód zaś odżywia skórę i wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Wsyp do miseczki 1 łyżeczkę kurkumy. Dodaj 1 łyżeczkę miodu i 2 łyżeczki mleka. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania rzadkiej pasty. Maseczkę nakładaj na twarz i dekolt za pomocą pędzla do makijażu (kurkuma może zabarwić palce na żółto). Jeżeli po zmyciu maseczki cera ma miejscami żółty odcień, przetrzyj ją wacikiem nasączonym mlekiem.
Maseczka z banana i avocado:
Miksujemy razem banana i awokado do uzyskania jednolitej masy, potem dodajemy 2 łyżki stołowe jogurtu i miksujemy ją ponownie. Maseczkę nakładamy na przemytą twarz i pozostawiamy na 10 do 25 minut (zależnie od wrażliwości naszej skóry). Zmywamy maseczkę z twarzy i po osuszeniu skóry, nakładamy krem nawilżający.
Maseczka z płatków owsianych:
Najpierw robimy mąkę owsianą, czyli mielimy płatki owsiane w młynku do kawy. Wystarczy zmielić 2 łyżki płatków owsianych. Następnie ubijamy pianę z białka jaja i mieszamy ją z mąką owsianą. Rozprowadzamy papkę na twarzy i zostawiamy na 20 minut. Gdy zaschnie, delikatnie usuwamy ją z twarzy suchą chusteczką higieniczną. Myjemy twarz ciepła, a potem zimną wodą. Stosujemy raz w tygodniu.
Maseczka z cebuli:
Do cery trądzikowej najlepsza jest maseczka z gotowanej cebuli, roztartej na miazgę i zmieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Maseczkę nakładamy na twarz na 40 minut i zmywamy herbatą rumiankową.
Maseczka z jabłka:
Duże jabłko umyć i zetrzeć na tarce, dodać dwie łyżki stołowe miodu pszczelego i dokładnie wymieszać, dodać drobnych płatków owsianych (dwie łyżki jako zagęstnik ułatwiający utrzymanie maseczki na twarzy) i wymieszać. Nałożyć maseczkę na twarz i pozostawić na 10 – 15 minut. Zmyć twarz chłodną wodą.
Maseczka z miodu – cud! Miód! Nałożona na buzię działa jak peeling i maseczka nawilżająca w jednym. Miód musi być lekko scukrzony, wtedy jest najlepszy do celów kosmetycznych.
Oczywiście, aby w pełni zadbać o cerę z problemem trądzikowym nie wolno ominąć wizyty u dermatologa i kosmetyczki.