Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana
Składniki:
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
45 dag słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki
1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki
2 cukinie, pokrojone w plasterki
1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion
2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)
40 dag pokrojonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
300 ml wywaru warzywnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
15 dag jogurtu naturalnego
świeża kolendra posiekana do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
Następnie dodaj bakłażan i cukinię i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
Dodaj pomidory, sos sojowy Kikkoman Less Salt oraz wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.