Marynowane kabaczki w oleju

29 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 kg.kabaczków

1/2 szklanki oleju

5 ząbków czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 pęczka koperku

łyżka soli

3 łyżki octu

Przygotowanie:

Kabaczki umyć dokładnie w zimnej wodzie, obciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. W rondlu rozgrzać olej i smażyć plastry do momentu aż staną się złote. Natkę pietruszki i koper  pokroić na 2 cm kawałki. Czosnek obrać i zgnieść w prasce. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego wlać olej, dodać zieleninę, czosnek, sól i ocet. W każdym ze słojów ciasno ułożyć usmażone kawałki kabaczka, ewentualnie dodać oleju tak aby przykrywał on zawartość słoja, dokładnie zakręcić słój. Pasteryzować przez około 15 minut.