Marynowane kabaczki w oleju
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 kg.kabaczków
1/2 szklanki oleju
5 ząbków czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
łyżka soli
3 łyżki octu
Przygotowanie:
Kabaczki umyć dokładnie w zimnej wodzie, obciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. W rondlu rozgrzać olej i smażyć plastry do momentu aż staną się złote. Natkę pietruszki i koper pokroić na 2 cm kawałki. Czosnek obrać i zgnieść w prasce. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego wlać olej, dodać zieleninę, czosnek, sól i ocet. W każdym ze słojów ciasno ułożyć usmażone kawałki kabaczka, ewentualnie dodać oleju tak aby przykrywał on zawartość słoja, dokładnie zakręcić słój. Pasteryzować przez około 15 minut.