Marynowane grzybki

15 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

3 kg świeżych leśnych grzybów

½ l octu spirytusowego 10%

1 l wody

4 łyżki cukru

1 czubata łyżka soli morskiej

21 kulek ziela angielskiego

7 liści laurowych

7 plasterków marchewki

1 mała cebula

Grzyby czyścimy, płuczemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy.

W garnku zagotowujemy 1 l wody. Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy wraz z marchewką do wrzątku. Dodajemy ocet, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia.

Na dno każdego słoiczka wkładamy po 1 liściu laurowym, 3 kulki ziela, plasterek marchewki oraz cebuli. W słoiku układamy luźno grzyby, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania wody.

Smacznego!

file1258289927



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz