Marynowane grzybki
Artykuł zewnętrzny
3 kg świeżych leśnych grzybów
½ l octu spirytusowego 10%
1 l wody
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka soli morskiej
21 kulek ziela angielskiego
7 liści laurowych
7 plasterków marchewki
1 mała cebula
Grzyby czyścimy, płuczemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy.
W garnku zagotowujemy 1 l wody. Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy wraz z marchewką do wrzątku. Dodajemy ocet, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia.
Na dno każdego słoiczka wkładamy po 1 liściu laurowym, 3 kulki ziela, plasterek marchewki oraz cebuli. W słoiku układamy luźno grzyby, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania wody.
Smacznego!