Marynowana słonina

17 listopada 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

30 dkg surowej słoniny

2 łyżki soli

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

5 dużych ząbków czosnku

Słoninę kroimy na paski ok. 4 x 8 cm (wysokości takiej, jaka jest słonina, ale starajmy się kupić jak najgrubszą). Czosnek bardzo drobno siekamy, mieszamy go na desce z solą i papryką. Każdy kawałek słoniny nacieramy (pocierając o mieszankę na desce) przyprawami. Układamy słoninę ciasno w glinianym naczyniu. Naczynie przykrywamy folią, w której igłą robimy kilka dziurek. Wstawiamy do lodówki na 6 tygodni. Wyjmujemy, usuwamy przyprawy (oskrobujemy lub spłukujemy) i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Smacznego!

file1258474933



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Ja nie lubię kupować takich prawie przeterminowanych kosmetyków, bo zawsze coś jest...
Biografia
Fajną biografię o Sinead O'Connor właśnie czytam, naprawdę dobrze napisana i taka bliska jej...
alkohole %
Ostatnio piłam kadarkę, warto spróbować:)
Wałbrzych
Ja zwykle najtaniej kupuję przez przypadek, dlatego nigdy nie chodzę na tzw. regularne akcje promocyjne