Marynowana słonina

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

30 dkg surowej słoniny

2 łyżki soli

1 łyżka słodkiej mielonej papryki

5 dużych ząbków czosnku

Słoninę kroimy na paski ok. 4 x 8 cm (wysokości takiej, jaka jest słonina, ale starajmy się kupić jak najgrubszą). Czosnek bardzo drobno siekamy, mieszamy go na desce z solą i papryką. Każdy kawałek słoniny nacieramy (pocierając o mieszankę na desce) przyprawami. Układamy słoninę ciasno w glinianym naczyniu. Naczynie przykrywamy folią, w której igłą robimy kilka dziurek. Wstawiamy do lodówki na 6 tygodni. Wyjmujemy, usuwamy przyprawy (oskrobujemy lub spłukujemy) i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Smacznego!

file1258474933



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...