Kurczak z kuskusem

31 lipca 2012, dodał: Nephra
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

-2 świeże piersi z kurczaka

– 1szklanka kaszki kuskus

– 0.5l bulionu (z kostki)

– 1puszka drobnej czarnej fasoli

– 1/2 szklanki soku pomidorowego

– 2 ząbki czosnku

– 2 duże cebule

– 1 świeża czerwona papryka

– łyżka oliwy z chilli

– płaska łyżeczka pieprzu cayenne

– 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy

– łyżeczka przyprawy do gyrosa

-pół łyżeczki oregano

– garść świeżej kolendry

– 2 łyżki sosu rybnego

Pokroić cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone na drobne kawałki piersi kurczaka. Dodać sos rybny oraz wszystkie przyprawy prócz kolendry i podsmażać przez ok 8 min. W tym czasie przygotować kaszkę kuskus: w tym celu należy ją zalać gorącym bulionem i pozostawić przez ok 5 min. Do podsmażonego z warzywami kurczaka dodajemy fasolkę, wlewamy pół szklanki soku pomidorowego, dodajemy czosnek i świeżą kolendrę, mieszamy i dusimy ok 2 minut, dodajemy kaszkę kuskus dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek, posypujemy świeżą kolendrą, gotowe!

Smacznego!