Kurczak z kuskusem
Składniki:
-2 świeże piersi z kurczaka
– 1szklanka kaszki kuskus
– 0.5l bulionu (z kostki)
– 1puszka drobnej czarnej fasoli
– 1/2 szklanki soku pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– 2 duże cebule
– 1 świeża czerwona papryka
– łyżka oliwy z chilli
– płaska łyżeczka pieprzu cayenne
– 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
– łyżeczka przyprawy do gyrosa
-pół łyżeczki oregano
– garść świeżej kolendry
– 2 łyżki sosu rybnego
Pokroić cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone na drobne kawałki piersi kurczaka. Dodać sos rybny oraz wszystkie przyprawy prócz kolendry i podsmażać przez ok 8 min. W tym czasie przygotować kaszkę kuskus: w tym celu należy ją zalać gorącym bulionem i pozostawić przez ok 5 min. Do podsmażonego z warzywami kurczaka dodajemy fasolkę, wlewamy pół szklanki soku pomidorowego, dodajemy czosnek i świeżą kolendrę, mieszamy i dusimy ok 2 minut, dodajemy kaszkę kuskus dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek, posypujemy świeżą kolendrą, gotowe!
Smacznego!