Marmolada z czerwonej cebuli

1 sierpnia 2013,
dodał: oliwka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– kg cebuli czerwonej
– 10 dag masła
– sól
– 15 dag brązowego cukru lub 10 dag białego
– 5 dag miodu
– 5 łyżek octu balsamicznego

Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki, doprawić solą. Podsmażać przez około 10 minut, tak, aby nie doprowadzić do zrumienienia się cebuli. Dodać cukier i miód, mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Na bardzo małym ogniu dusić cebule przez około 1,5 godziny, aż będzie szklista i miękka. Pod koniec dodać ocet balsamiczny.

Marmoladę można też przygotować z samym miodem i dodać czerwone wino i pieprz kajeński. Doskonały dodatek do sałatek, pasztetów, zimnych mięs, błękitnych serów i kanapek.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....