Marmolada z czerwonej cebuli

1 sierpnia 2013,
dodał: oliwka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– kg cebuli czerwonej
– 10 dag masła
– sól
– 15 dag brązowego cukru lub 10 dag białego
– 5 dag miodu
– 5 łyżek octu balsamicznego

Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki, doprawić solą. Podsmażać przez około 10 minut, tak, aby nie doprowadzić do zrumienienia się cebuli. Dodać cukier i miód, mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Na bardzo małym ogniu dusić cebule przez około 1,5 godziny, aż będzie szklista i miękka. Pod koniec dodać ocet balsamiczny.

Marmoladę można też przygotować z samym miodem i dodać czerwone wino i pieprz kajeński. Doskonały dodatek do sałatek, pasztetów, zimnych mięs, błękitnych serów i kanapek.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...