Marchewkowo – szpinakowa zupa krem

16 lipca 2018, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Tak podaną zupą na pewno zaskoczymy swoich gości! Zupa nie tylko ładnie wygląda, ale i wspaniale smakuje – polecam! :)

 

Krem szpinakowy:
3 ziemniaki
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 kulka mrożonego szpinaku
szczypiorek
1, 5 szklanki wody
przyprawy
olej

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą dodajemy sól i pieprz – gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki – podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy szpinak (ja miałam szpinak, który mroziłam sama w lecie). Gdy ziemniaki są już miękkie to dodajemy do nich usmażony z cebulą szpinak oraz posiekany szczypior, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę należy zblendować.

Krem marchewkowy:
2 marchewki
2 ziemniaki
1 pomidor
2,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz i sól
Obrane marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę – przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy. W trakcie gotowania, dla ładniejszego koloru dodałam 1 pomidora, którego obrałam ze skórki i pokroiłam w mniejsze cząstki. Gdy wszystkie warzywa są miękkie również zupę rozdrabniamy na gładki krem.

Zupy układamy na talerzu, a kontury delikatnie zacieramy łyżeczką. Na zupie robimy dekoracje z gęstej i kwaśnej śmietanki – podajemy na ciepło.

 

file1362604810