Marchewkowiec z pigwową nutą

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

3 całe jajka + 1 żółtko

1 ½ szklanki cukru

2 łyżki syropu z pigwy

2 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/3 szklanki oleju

2 szklanki miąższu marchewki (pozostałego po wyciśnięciu soku)

2 płaskie łyżeczki cynamonu

1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

¼ łyżeczki soli

½ szklanki rodzynek

1 łyżka mąki

1 łyżeczka masła + 5 łyżek bułki tartej do formy

Lukier:

1 białko

3 łyżki cukru – pudru

1 łyżka soku z cytryny

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem dodawać porcjami do ciasta cały czas miksując. Następnie (nie przerywając miksowania) dodać syrop, marchew, cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksować wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszać z łyżką mąki. Formę (blaszka o wymiarach ok. 24 x 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do ciasta dodać rodzynki, delikatnie wymieszać ciasto łyżką, wylać na blachę, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 – 60 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.

Składniki lukru utrzeć ze sobą tak, aby lukier był niezbyt gęsty (dodając cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby). Zimne ciasto polukrować i pozostawić do zastygnięcia lukru.

Smacznego!

file1258474865