Marcepanowy Tort Lalka
Potrzebne jest 2 biszkopty:
I biszkopt:
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
II biszkopt upieczony w formie do babki – kakaowy:
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa marcepanowa – 3 kolory – zielony, żółty, czerwony
herbata z odrobiną alkoholu i cytryną do nasączenia
owoce:
maliny
morele z puszki
Masa czekoladowa z torebki
Masa orzechowa z torebki
Czekolada rozpuszczona z dodatkiem mleka
1i ¼ szklanka mleka
lalka do dekoracji
kwiatki do dekoracji z masy marcepanowej lub inne
malinki do dekoracji
Upiec biszkopty, jeden normalny w małej tortownicy, drugi z kakaem w formie do babki. Po wystygnięciu przekroić ten normalny na 3 części a ten kakaowy też na 3. Zrobić masę czekoladową według przepisu. Smarować masą nasączone placki herbatą z cytryną, smarować masą i układać maliny lub brzoskwinie i polewać czekoladą rozpuszczoną. Aż do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze wystygło. Godzinę do dwóch przed podaniem udekorować rozwałkowaną masą marcepanową, na wierzch postawić lalkę i jeszcze można udekorować według uznania, kwiatkami czy malinkami.