Mandarynkowa pekinka – surówka
Artykuł zewnętrzny
Szybka , delikatna surówka o owocowym smaczku.
Czas : 10 minut
Składniki :
- 2 szklanki cienko pokrojonej kapusty pekińskiej
- 1 puszka ( 320 g ) mandarynek w lekkim syropie ( daję te z puszki a nie świeże bo są delikatne , słodkawe , malutkie- akurat do surówek czy deserów )
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki syropu od mandarynek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz mielony
- cukier
Kapustę lekko posolić i ugnieść by zmiękła .Wymieszać z odsączonymi mandarynkami .Olej zmieszać z syropem . Doprawić sokiem z cytryny , solą , pieprzem mielonym , cukrem .Polać kapustę .Dodać koper . Zmieszać i wstawić do lodówki na 30 minut .