Mandarynkowa pekinka – surówka

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybka , delikatna surówka o owocowym smaczku.

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 2 szklanki cienko pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 1 puszka ( 320 g ) mandarynek w lekkim syropie ( daję te z puszki a nie świeże bo są delikatne , słodkawe , malutkie- akurat do surówek czy deserów )
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki syropu od mandarynek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • cukier

Kapustę lekko posolić i ugnieść by zmiękła .Wymieszać z odsączonymi mandarynkami .Olej zmieszać z syropem . Doprawić sokiem z cytryny , solą , pieprzem mielonym , cukrem .Polać kapustę .Dodać koper . Zmieszać i wstawić do lodówki na 30 minut .

file1273398547