Mamut w pomidorach
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 0,5 kg fasoli mamut
- 4-5 dużych, podłużnych pomidorów (takie odmiany mają mniej pestek)- albo puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojone w kosteczkę pomidory, dodać sól, pieprz i cukier, dusić 5-10 min. Fasolkę umyć, przyciąć końcówki. Zalać 2-3 szkl. wrzątku, wsypać po 1 łyżeczce soli i cukru, przykryć, ugotować, odcedzić. Gorącą fasolę przełożyć na półmisek i polać pomidorowym sosem. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielne danie np. na kolację. Można też fasolę wrzucić na patelnię z pomidorami i chwilkę razem poddusić.