Dania na karnawał z makaronu

23 grudnia 2014, dodał: luxPR

file1419323996

Czy makaron można wykorzystywać w potrawach świątecznych i sylwestrowych? Jak najbardziej tak! Przecież w Wigilię ma być na stole 12 różnych potraw, a jedną z nich może być właśnie danie na bazie makaronu.

A co z Sylwestrem? Jeśli sam go organizujesz i chcesz przygotować dla swoich gości wyjątkowe potrawy, które zaskoczą ich podniebienia, mamy idealne rozwiązanie! Specjalnie od Mamma Mia!

Na Święta:

Makaron z makiem i bakaliami.
Składniki:
250g makaronu kokardki Mamma Mia!
380g gotowej masy makowej z bakaliami (mała puszka)
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Aromat migdałowy
Bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, ananas kandyzowany)

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie (makaron powinien być al dente). Odcedzić i przelać zimną wodą.
Przełożyć masę makową do miski dodać 1 łyżkę miękkiego masła, 1 łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego oraz bakalie według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę połączyć z makaronem delikatnie mieszając.
Udekorować i gotowe :)

I na Sylwestra (lub karnawał):

Uwięzione krewetki
Składniki:
200 g makaronu spaghetti Mamma Mia ugotowanego w wodzie z dodatkiem cytryny i mięty
12 krewetek królewskich
sproszkowana łagodna papryka
oregano
olej roślinny do smażenia
160 g delikatnych liści sałaty
200 g żółtej papryki
20 ml oliwy z oliwek extra virgin
pietruszka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem otartej skórki z cytryny i listków mięty.
Makaron odsącz i pozostaw do ostygnięcia układając starannie pojedyncze nitki makaronu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj delikatną mieszankę przypraw, łącząc w miseczce sól, pieprz, łagodną paprykę i oregano.
Krewetki obrane ze skorupek owiń zimnym makaronem spaghetti i umieść w lodówce na około 30 minut.
Żółte papryki podduś w rondelku podlewając wodą bez użycia tłuszczu do momentu, w którym będą miękkie. Następnie zmiksuj je z oliwą z oliwek przy pomocy blendera, aby powstał kremowy sos.
Krewetki zawinięte w makaron spaghetti smaż na mocno rozgrzanym oleju aż nabiorą złocistego koloru. Następnie delikatnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu, układając je na jednorazowym ręczniku kuchennym.
Ułóż na talerzu liście sałaty, polej odrobiną sosu z papryki. Na wierzchu ułóż krewetki.

Ta delikatna przystawka podawana jest na gorąco i pozwala podać smażone owoce morza w formie odmiennej od klasycznego sposobu przygotowania z użyciem mąki i bułki tartej. Najważniejsze w przygotowaniu owoców morza jest smażenie na mocno rozgrzanym oleju roślinnym oraz staranne ich osuszenie po wypłukaniu. W tym przypadku nie należy ich już solić, ponieważ solimy wodę na makaron.

Życzymy radosnych, spokojnych, rodzinnych oraz smacznych Świąt i przeszczęśliwego Nowego Roku!
Mamma Mia!

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak mieć więcej energii
Mojej mamie kupiłam geriamoc, dobrze działa na pamięć żeń szeń, który jest tam...
pcos
Ja też to mam, ale nie biorę nic, naprawdę musiałyby mieć poi kilka...
Poprawa kondycji na rowerze
Polecam fajną stronkę https://fundacjamorska.pl nt uprawiania sportu, treningów, suplementów diety i odżywek dla sportowców....
Kredyt na szybko
Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu, bo mimo dobrej...