Dania na karnawał z makaronu
Czy makaron można wykorzystywać w potrawach świątecznych i sylwestrowych? Jak najbardziej tak! Przecież w Wigilię ma być na stole 12 różnych potraw, a jedną z nich może być właśnie danie na bazie makaronu.
A co z Sylwestrem? Jeśli sam go organizujesz i chcesz przygotować dla swoich gości wyjątkowe potrawy, które zaskoczą ich podniebienia, mamy idealne rozwiązanie! Specjalnie od Mamma Mia!
Na Święta:
Makaron z makiem i bakaliami.
Składniki:
250g makaronu kokardki Mamma Mia!
380g gotowej masy makowej z bakaliami (mała puszka)
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Aromat migdałowy
Bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, ananas kandyzowany)
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie (makaron powinien być al dente). Odcedzić i przelać zimną wodą.
Przełożyć masę makową do miski dodać 1 łyżkę miękkiego masła, 1 łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego oraz bakalie według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę połączyć z makaronem delikatnie mieszając.
Udekorować i gotowe :)
I na Sylwestra (lub karnawał):
Uwięzione krewetki
Składniki:
200 g makaronu spaghetti Mamma Mia ugotowanego w wodzie z dodatkiem cytryny i mięty
12 krewetek królewskich
sproszkowana łagodna papryka
oregano
olej roślinny do smażenia
160 g delikatnych liści sałaty
200 g żółtej papryki
20 ml oliwy z oliwek extra virgin
pietruszka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem otartej skórki z cytryny i listków mięty.
Makaron odsącz i pozostaw do ostygnięcia układając starannie pojedyncze nitki makaronu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj delikatną mieszankę przypraw, łącząc w miseczce sól, pieprz, łagodną paprykę i oregano.
Krewetki obrane ze skorupek owiń zimnym makaronem spaghetti i umieść w lodówce na około 30 minut.
Żółte papryki podduś w rondelku podlewając wodą bez użycia tłuszczu do momentu, w którym będą miękkie. Następnie zmiksuj je z oliwą z oliwek przy pomocy blendera, aby powstał kremowy sos.
Krewetki zawinięte w makaron spaghetti smaż na mocno rozgrzanym oleju aż nabiorą złocistego koloru. Następnie delikatnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu, układając je na jednorazowym ręczniku kuchennym.
Ułóż na talerzu liście sałaty, polej odrobiną sosu z papryki. Na wierzchu ułóż krewetki.
Ta delikatna przystawka podawana jest na gorąco i pozwala podać smażone owoce morza w formie odmiennej od klasycznego sposobu przygotowania z użyciem mąki i bułki tartej. Najważniejsze w przygotowaniu owoców morza jest smażenie na mocno rozgrzanym oleju roślinnym oraz staranne ich osuszenie po wypłukaniu. W tym przypadku nie należy ich już solić, ponieważ solimy wodę na makaron.
Życzymy radosnych, spokojnych, rodzinnych oraz smacznych Świąt i przeszczęśliwego Nowego Roku!
Mamma Mia!