Żółte kraszanki … w różnych odmianach kolorystycznych nasze prababcie otrzymywały z liści brzozy, olchy, młodej jabłoni, z suszonych kwiatów jaskrów polnych, trzciny,rumianku, suchych łusek z cebuli oraz igieł modrzewiowych. Pamiętam jak kiedyś u mnie w domu, moja mama malowała jajka w „cebulaku”, czyli w łuskach cebuli, a ja potem skrobałam na nich różne wzory. Oczywiście jako nie zawsze udało się oskrobać, zdarzało się, że … jajko pękło -:)
Na czerwono … w różnych odcieniach, barwiła marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego bzu i suszone owoce jagody.
Pomarańczowy kolor … uzyskiwano z marchwi i dyni oraz z połączenia we właściwych proporcjach dwóch powyższych barwników z dowolnego roztworu.
Brązowe zabarwienie … dostarczały łupiny i korzenie orzechów oraz igliwie jodły. Bardzo ciemny brązowy dawała kora dębu i olchy.
Przez połączenie brązowego z żółtym uzyskiwano piękne odmiany złota.
Zielone … o różnym natężeniu dostarczały niektóre trawy, ozimina oraz liście ziół, w tym głównie pokrzywa a także liście barwinka.