Maliny pod pierzynką
Artykuł zewnętrzny
MASA RYŻOWA: 15 dag ryżu, 1/2 l mleka, 2 jajka, szczypta soli, cukier waniliowy, 5 łyżek cukru, kosta masła.
Mleko zagotować ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz łyżką cukru. Wsypać ryż, gotować ok. 15 min, często mieszając. Przestudzić. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru i żółtkami. Dodawać po łyżce ryżu. Na koniec dodać ubite białka.
DODATKOWO: 30 dag malin, 3 białka, 2 łyżki cukru.
Naczynie do zapiekania natłuścić, wyłożyć maliny, na to masę ryżową. Piec ok. 30 min w temp. 190st. Białka ubić z cukrem, rozsmarować na zapieczonym ryżu, piec jeszcze chwilę, aż się zrumieni, ok. 8-10min w temp. 180st.
Przepis na tą pychotkę dostałam od koleżanki. Można używać dowolnych owoców.