Malinowe Babeczki
przepis wydębiłam od kolegi – babeczki są doskonałe! idealnie nadają się na leniwe letnie wieczory
masa owocowa:
1/4 szklanki wody, 3 łyżki mąki kukurydzianej i 3/4 szklanki cukru (może być ciut mniej) – mieszamy i gotujemy, po chwili dodajemy szklankę malin – wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 – 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
ciasto:
Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej, ćwierć łyżeczki soli, łyżkę stołową cukru oraz 6 łyżek masła. Wszystko bardzo dokładnie siekamy widelcem. Oddzielnie, w filiżance mieszamy żółtko z łyżką zimnej wody i łyżką soku z cytryny – wlewamy do ciasta i dokładnie zarabiamy, najpierw widelcem, potem rękami. Szybko!
Formujemy w foremkach (20 sztuk) i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu wkładamy po 2 łyżki masy malinowej i pieczemy 10 minut w 220 st. C po czym około 15 minut w 180 st. C.