Malinowe Babeczki

1 września 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

przepis wydębiłam od kolegi – babeczki są doskonałe! idealnie nadają się na leniwe letnie wieczory

masa owocowa:

1/4  szklanki wody, 3 łyżki mąki kukurydzianej i 3/4  szklanki cukru (może być ciut mniej) – mieszamy i gotujemy, po chwili dodajemy szklankę malin – wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 – 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia.

ciasto:

Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej, ćwierć łyżeczki soli, łyżkę stołową cukru oraz 6 łyżek masła. Wszystko bardzo dokładnie siekamy widelcem. Oddzielnie, w filiżance mieszamy żółtko z łyżką zimnej wody i łyżką soku z cytryny – wlewamy do ciasta i dokładnie zarabiamy, najpierw widelcem, potem rękami. Szybko!

Formujemy w foremkach (20 sztuk) i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu wkładamy po 2 łyżki masy malinowej i pieczemy 10 minut w 220 st. C po czym około 15 minut w 180 st. C.

file1314860994