Sałatka z wędzonej makreli z groszkiem i ogórkami
Artykuł zewnętrzny
Na weekend przygotowałam kilka dań, ponieważ przyjmuję ważnego dla nas gościa. Dlatego zrobiłam sałatkę z makreli wędzonej. Już kiedyś pisałam o niej, ale uważam, że tym razem wyszła inaczej niż za pierwszym razem.Sądzę, że brak majonezu uczynił ją właśnie lepszą.
Składniki:
- Jedna nieduża makrela wędzona
- cebula dymka
- szczypior
- pół puszki groszku zielonego
- jajko na twardo
- pół cytryny
- 3 ogórki kiszone
- pieprz
Przygotowanie:
cebulę kroimy w piórka, siekamy szczypior, dodajemy groszek. Jajko po wystygnięciu kroimy w kosteczkę, ogórki w plastry, a później jeszcze je na połówki, dodajemy makrelę rozdrabniając ją palcami, kropimy wszystko cytryną i pieprzymy. Wszystko razem mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi najlepiej 12 godz w lodówce, by mogła się „przegryźć”
Bardzo dobra na Święta Wielkanocne!!!
Smacznego!!!!
Autor: AnnaA-G