Sałatka z wędzonej makreli z groszkiem i ogórkami

10 marca 2012, dodał: AnnaA-G
Artykuł zewnętrzny

Na weekend przygotowałam kilka dań, ponieważ przyjmuję ważnego dla nas gościa.  Dlatego zrobiłam sałatkę z makreli wędzonej. Już kiedyś pisałam o niej, ale uważam, że tym razem wyszła inaczej niż za pierwszym razem.Sądzę, że brak majonezu uczynił ją właśnie lepszą.


Składniki:

  • Jedna nieduża makrela wędzona
  • cebula dymka
  • szczypior
  • pół puszki groszku zielonego
  • jajko na twardo
  • pół cytryny
  • 3 ogórki kiszone
  • pieprz
Przygotowanie:
cebulę kroimy w piórka, siekamy szczypior, dodajemy groszek. Jajko po wystygnięciu kroimy w kosteczkę, ogórki w plastry, a później jeszcze je na połówki,  dodajemy makrelę rozdrabniając ją palcami, kropimy wszystko cytryną i pieprzymy. Wszystko razem mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi najlepiej 12 godz w lodówce, by mogła się „przegryźć”
Bardzo dobra na Święta Wielkanocne!!!

Smacznego!!!!

Autor: