Makowiec biszkoptowy

1 listopada 2017, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • sól
Masa makowa:
  • 20 dag mielonego maku
  • 5 dag cukru
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • bialka z 2 jajek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • łyżka konfitury rożanej
Lukier cytrynowy:
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag cukru pudru
  1. Zmielony mak zalewam szklanką wrzątku, czekam aż napęcznieje i odsączam go z nadmiaru wody. Bakalie siekam, masło roztapiam na patelni, bialka ubijam ze szczyptą soli. Mak łączę z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem i pianą.
  2. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję wodę, stopniowo mąkę. Białka ubijam ze szczyptą soli i mieszam z żółtkami. Ciasto przelewam na blachę i piekę 12 minut w 180 st C. Wyjmuję, odrywam ciasto od papieru, smaruję je masą makową i zwijam w rulon. Owijam papierem i pozostawiam do wystygnięcia.
  3. Sok z cytryny przecedzam i mieszam z cukrem pudrem. Ciasto odwijam z papieru, smaruję je lukrem.

file1509546813



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...