Makowiec biszkoptowy
Artykuł zewnętrzny
Biszkopt:
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 12 dag mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- sól
Masa makowa:
- 20 dag mielonego maku
- 5 dag cukru
- łyżka miodu
- łyżka masła
- bialka z 2 jajek
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
- łyżka konfitury rożanej
Lukier cytrynowy:
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 20 dag cukru pudru
- Zmielony mak zalewam szklanką wrzątku, czekam aż napęcznieje i odsączam go z nadmiaru wody. Bakalie siekam, masło roztapiam na patelni, bialka ubijam ze szczyptą soli. Mak łączę z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem i pianą.
- Żółtka ucieram z cukrem, dodaję wodę, stopniowo mąkę. Białka ubijam ze szczyptą soli i mieszam z żółtkami. Ciasto przelewam na blachę i piekę 12 minut w 180 st C. Wyjmuję, odrywam ciasto od papieru, smaruję je masą makową i zwijam w rulon. Owijam papierem i pozostawiam do wystygnięcia.
- Sok z cytryny przecedzam i mieszam z cukrem pudrem. Ciasto odwijam z papieru, smaruję je lukrem.