Maki Sushi z tuńczykiem

19 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 24 sztuki):

1 szklanka zakwaszonego ryżu do sushi
1/2 łyżeczki chrzanu wasabi
2 płaty sushi nori
4 długie paski tuńczyka

sushi2aa

awokado pokrojone w pasy

Przygotowanie:

Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patalnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). Arkusz nori przecinamy na pół (wzdłuż) i układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Nabieramy wilgotnymi dłońmi garść ryżu i umieszczamy równomiernie na algach. Palcem wskazującym rozprowadzamy przez środek ryżu odrobinę wasabi. Na środku przez całą długość ryżu kładziemy pasek tuńczyka i awokado. Zwijamy matę dokładnie, przyciskając, aby składniki dobrze się skleiły. Odwijamy rolkę z maty, ostrym nożem kroimy rolkę na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 równe części.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...