Maki Sushi z tuńczykiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 24 sztuki):
1 szklanka zakwaszonego ryżu do sushi
1/2 łyżeczki chrzanu wasabi
2 płaty sushi nori
4 długie paski tuńczyka
1/2 łyżeczki chrzanu wasabi
2 płaty sushi nori
4 długie paski tuńczyka
awokado pokrojone w pasy
Przygotowanie:
Ryż bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy czynność, aż woda będzie czysta. Odcedzamy ryż, po czym przekładamy go na patalnię lub do garnka. Wlewamy wodę, dokładnie tyle aby przykryć ryż i zostawiamy do nasiąknięcia przez około 30 min. Ryż gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 min., aż woda prawie wyparuje. Ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 min. (pod przykryciem). Arkusz nori przecinamy na pół (wzdłuż) i układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Nabieramy wilgotnymi dłońmi garść ryżu i umieszczamy równomiernie na algach. Palcem wskazującym rozprowadzamy przez środek ryżu odrobinę wasabi. Na środku przez całą długość ryżu kładziemy pasek tuńczyka i awokado. Zwijamy matę dokładnie, przyciskając, aby składniki dobrze się skleiły. Odwijamy rolkę z maty, ostrym nożem kroimy rolkę na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 równe części.