Makarony z brukwią i parówkami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki makaronu świderki
- 1 duża brukiew
- 3 marchewki
- 15 dag żółtego sera
- 2 parówki
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól pieprz do smaku
- surówka warzywna
- koperek
- bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać wodę i zagotować. Brukiew i marchewki obrać,opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować do miękkości. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić brukiew z pokrojoną na plastry parówką.Przyprawić solą,pieprzem oraz bazylią.Podsmażyć.Do śmietany dodać mąkę,wymieszać i połączyć z bruczką. Zdjąć patelnie z ognia i wrzucić ugotowany makaron. Wymieszać i przełożyć na talerz.Wokół wyłożyć surówkę oraz ser żółty. Posypać koperkiem