Makaronowy zawrót głowy i sos koperkowy!
Mmm
Makarony.
Uwielbiam i świderki i penne i każdy inny!
Dostałam do testowania zestaw makaronów Czaniecki,
jestem zachwycona ich jakością!
Dotychczas korzystałam z wyrobów jednej marki.
Jednakże po przygotowaniu tego makaronu wiem, że od dziś istnieje dla mnie tylko makaron Czarniecki!:)
Póki co skorzystałam dopiero z dwóch rodzajów, ale przede mną jeszcze duużo eksperymentów.
Dziś przedstawiam niesamowicie smaczny przepis na zapiekankę makaronową!
Składniki na 4 porcje:
- pół paczki makaronu
- pół puszki ananasa
- puszka kukurydzy
- podwójna pierś z kurczaka
- ok. 150g sera żółtego
- dużo przyprawy curry
- sól, pieprz, chili do smaku
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka koimy w małą kostkę, obsypujemy przyprawami i podsmażamy na patelni. Ananasa kroimy w paseczki i tak, jak kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ser trzemy na tarce.
Ugotowany makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy go ananasem i kukurydzą, na wierzch nakładamy mięso i przysypujemy je serem.
Podawałam z sosem koperkowym, możecie go zastąpić np. czosnkowym bądź tzatziki.
Składniki na sos koperkowy:
- pół opakowania jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- pęczek świeżego koperku
Koperek siekamy drobno, dodajemy do miseczki z jogurtem greckim i majonezem, mieszamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Testowała:
Paula – blog, który dopiero raczkuje po kulinarnej blogosferze. Z ciekawością i dziecinną naiwnością realizuję każdy przepis, który wpadnie mi w oko. Zmieniam składniki, proporcję, kicham od nadmiaru pieprzu w powietrzu. Uwielbiam tradycyjne przepisy, które przybliżają do historii i wydarzeń sprzed lat. Nie lubię zaś wychodzić ze sklepu i przypominać sobie o jeszcze jednym, ważnym składniku, czekać kolejny raz w kolejce. Przecież ten czas mogłabym poświęcić ukochanemu sernikowi! A ja? Denerwuję się kiedy białka ubijają się wolno, kiedy mam już ostatnie szczypty cynamonu i kiedy tak bardzo potrzebuję piec, że aż nie wiem od czego zacząć.(nick: pees)
Prowadzi bloga: http://kuchnia-pees.blogspot.com/