Makaronowe „sprzątanie lodówki”
Składniki:
250 g suchego makaronu świderki
1 kostka rosołowa – bulion drobiowy
1 średnia cebula
1 puszka groszku konserwowego
250 g dowolnych wędlin
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki wegety
4 plastry żółtego sera
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Groszek osączamy z zalewy.
Makaron wraz z kostką rosołową wrzucamy do wrzątku i gotujemy al. dente. Wylewamy na durszlak, nie przelewamy zimną wodą. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wędliny. Smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy cebulę. Gdy cebula nabierze lekko złotego koloru wsypujemy makaron, groszek i przyprawy. Smażymy przez około 5 minut często mieszając.
Na makaron kładziemy plastry żółtego sera i smażymy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.