Makaronowe „sprzątanie lodówki”

29 października 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250 g suchego makaronu świderki

1 kostka rosołowa – bulion drobiowy

1 średnia cebula

1 puszka groszku konserwowego

250 g dowolnych wędlin

½  łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

¼ łyżeczki wegety

4 plastry żółtego sera

olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Groszek osączamy z zalewy.

Makaron wraz z kostką rosołową wrzucamy do wrzątku i gotujemy al. dente. Wylewamy na durszlak, nie przelewamy zimną wodą. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wędliny. Smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy cebulę. Gdy cebula nabierze lekko złotego koloru wsypujemy makaron, groszek i przyprawy. Smażymy przez około 5 minut często mieszając.

Na makaron kładziemy plastry żółtego sera i smażymy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.

file1256827660



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...