Makaronowe „sprzątanie lodówki”

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250 g suchego makaronu świderki

1 kostka rosołowa – bulion drobiowy

1 średnia cebula

1 puszka groszku konserwowego

250 g dowolnych wędlin

½  łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

¼ łyżeczki wegety

4 plastry żółtego sera

olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Groszek osączamy z zalewy.

Makaron wraz z kostką rosołową wrzucamy do wrzątku i gotujemy al. dente. Wylewamy na durszlak, nie przelewamy zimną wodą. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wędliny. Smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy cebulę. Gdy cebula nabierze lekko złotego koloru wsypujemy makaron, groszek i przyprawy. Smażymy przez około 5 minut często mieszając.

Na makaron kładziemy plastry żółtego sera i smażymy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.

file1256827660