Makaron ze szpinakiem i kurczakiem EKSPRESOWY!
NA 4 PORCJE POTRZEBNE BĘDZIE:
makaron spaghetti (lub inny ulubiony) – ok. 300 g
pierś kurczaka – jedna pojedyncza
świeże liście młodego szpinaku – ok. 400 g
śmietana 12% – 500 ml
posiekany czosnek – wedle smaku, ja lubie dużo!
oraz opcjonalnie
suszone pomidory – 6 sztuk (najlepiej bez zalewy)
ser pleśniowy np. Lazur – 100 g
pieprz
Kurczaka pokrój drobno i podsmaż na patelni. Jednocześnie wstaw wodę do gotowania makaronu – gdy zawrze wrzuć makaron i ugotuj al dente. Na dużej patelni podgrzej śmietanę wymieszaną z posiekanym czosnkiem i pieprzem. Gdy śmietana zawrze wrzuć grubo posiekane liście szpinaku, razem z łodyżkami (jeśli szpinak jest młody – jeśli szpinak jest przerośnięty, łodyżki odrzuć, gdyż będą łykowate). Do szpinaku ze śmietaną dodaj kurczaka i opcjonalnie pokrojone w paseczki suszone pomidory, pod koniec dodaj pokrojony w grube plastry ser.
UWAGA – jeśli dodajesz ser i pomidory nie sól potrawy, gdyż te składniki są bardzo słone!!!