Makaron zapiekany ze szpinakiem

12 marca 2013, dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki (4-6 porcji)
450 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
8 posiekanych ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
5 szklanek posiekanego świeżego szpinaku
1/4 szklanki białego wina
2 opakowania sera mozzarella
4 piersi z kurczaka lub indyka pokrojone w kostkę (opcjonalnie)

  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al’dente, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą by się nam nie posklejał.
Jeśli robimy wersję z kurczakiem (ja robiłam dwie, jedną w wersji wegetariańskiej a drugą z mięsem) to kroimy go na kawałki i podsmażamy na oliwie przez ok. 10 minut na złoty kolor. Dodajemy rozmiażdżony czosnek i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy sól, szpinak, białe wino i dusimy przez 3-5 minut aż szpinak zmięknie.
Jeśli robimy wersję bez kurczaka na patelni podsmażamy tylko szpinak z czosnkiem i ew. serem feta. Zawartość patelni łączymy z makaronem i mieszamy. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pokruszonym serem mozzarella i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...