Makaron zapiekany ze szpinakiem
Składniki (4-6 porcji)
450 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
8 posiekanych ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
5 szklanek posiekanego świeżego szpinaku
1/4 szklanki białego wina
2 opakowania sera mozzarella
4 piersi z kurczaka lub indyka pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al’dente, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą by się nam nie posklejał.
Jeśli robimy wersję z kurczakiem (ja robiłam dwie, jedną w wersji wegetariańskiej a drugą z mięsem) to kroimy go na kawałki i podsmażamy na oliwie przez ok. 10 minut na złoty kolor. Dodajemy rozmiażdżony czosnek i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy sól, szpinak, białe wino i dusimy przez 3-5 minut aż szpinak zmięknie.
Jeśli robimy wersję bez kurczaka na patelni podsmażamy tylko szpinak z czosnkiem i ew. serem feta. Zawartość patelni łączymy z makaronem i mieszamy. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pokruszonym serem mozzarella i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.