Makaron zapiekany z serem

14 kwietnia 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
250g makaronu rurki lub świderki 
2 pomidory 
mała papryka czerwona 
mały por
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200g tartego sera żółtego np.gouda,edamski
3-4 łyżki tartego sera żółtego do posypania zapiekanki (może być
parmezan)
200 ml. mleka
pieprz,sól, tarta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Makaron gotować 10 minut w wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju.Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odsączyć. Paprykę
umyć,usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.Pomidory zblanszować
obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Por oczyścić i pokroić w
cienkie paski .
Przygotowaną z masła i mąki zasmażkę rozrzedzić mlekiem,chwilę
gotować i dodać do niej ser. Sos zdjąć z ognia i zamieszać.Sos
przyprawić do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową. W 
wysmarowanej tłuszczem formie ułożyć makaron,pomidory,paprykę
,rozsypać por.
Wszystko zalać sosem. Potrawę posypać tartym serem. 
Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 30 minut.

file1365948949