Makaron zapiekany z serem
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 250g makaronu rurki lub świderki 2 pomidory mała papryka czerwona mały por 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200g tartego sera żółtego np.gouda,edamski 3-4 łyżki tartego sera żółtego do posypania zapiekanki (może być parmezan) 200 ml. mleka pieprz,sól, tarta gałka muszkatołowa Przygotowanie:
Makaron gotować 10 minut w wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odsączyć. Paprykę umyć,usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.Pomidory zblanszować obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Por oczyścić i pokroić w cienkie paski . Przygotowaną z masła i mąki zasmażkę rozrzedzić mlekiem,chwilę gotować i dodać do niej ser. Sos zdjąć z ognia i zamieszać.Sos przyprawić do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową. W wysmarowanej tłuszczem formie ułożyć makaron,pomidory,paprykę ,rozsypać por. Wszystko zalać sosem. Potrawę posypać tartym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 30 minut.