Makaron z tuńczykiem, ostrą papryczką i oliwkami
składniki:
makaron spaghetti,
cytryna,
pomidory w zalewie z puszki
3-4 cebule dymki
10-20 dag czarnych i zielonych oliwek
papryczka chilli
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego oregano
150 ml białego wina
sól, pieprz, wanilia
Przygotowanie:
Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem oliwy. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a papryczkę drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać odsączonego tuńczyka i papryczkę, zalć olejem i odparować. Następnie dorzucić oliwki i pomidory z zalewą, gotować na wolnym ogniu 5-10 minut do zgęstnienia. Sos posypać oregano, dodać masło i startą skórkę z cytryny. Mieszać aż masło się roztopi. Wrzucić makaron, chwilę podgrzać i podawać na ciepło