Makaron z szynką w sosie chrzanowym
Artykuł zewnętrzny
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
– makaron grube nitki
– 20 dkg szynki
– 1 cebula
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 400 ml śmietany 30%
– 2 łyżeczki chrzanu
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki masła
– 1 serek topiony
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
– zielony groszek
– pietruszka
– pietruszka
Makaron ugotować al’dente. Szynkę i cebulę pokroić w długie paski. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę, posolić. Dodać czosnek, wymieszać. Dodać szynkę i groszek, wymieszać. Śmietanę wymieszać z chrzanem, dodać rozdrobniony serek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (można użyć blendera). Wlać do szynki, wymieszać, nie gotować. Makaron odcedzić, wlać sos, wszystko wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać pietruszką.