Makaron z sosem śmietanowo-serowym z brokułami
makaron (najlepiej rurki lub świderki)
brokuł
4-5 plastrów szynki
śmietana 30%, 400 mln (np. Piątnica)
ok. 20 dkg żółtego sera
1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
1-2 łyżki masła
sól, pieprz, koperek, bazylia
Przygotowanie:
Makaron i rozdzielony na różyczki brokuł gotujemy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i lekko podsmażamy na 1-2 łyżce masła. Do tego dodajemy śmietanę i mieszamy, gotujemy, ale uważamy, aby się nie zważyła. Wrzucamy starty na tarce żółty ser i mieszamy do jego rozpuszczenia. (Jeśli sos będzie zbyt rzadki – dodajemy zmieszaną z zimną wodą łyżkę mąki.) Następnie dodajemy szynkę i przyprawy, wszystko razem mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, układamy na nim brokuły i polewamy sosem. Smacznego!
Dobra rada: szynkę można zastąpić wcześniej podsmażoną piersią z kurczaka; również można dodać pieczarki.