Makaron z sosem pomidorowym i kiełbaskami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
200 g makaronu penne
1/2 puszki groszku
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów
300 g cienkich białych kiełbasek
1 fenkuł
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
szczypior
50 g sera typu feta
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra
- makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzić i przelać zimną wodą,
- kiełbaski ugotować w wodzie, wyjąć,
- do wody po gotowaniu dodać pomidory, pokrojone w kostkę paprykę i fenkuł, gotować 10 minut,
- kiełbaski pokroić w grube plastry, dodać do sosu razem z groszkiem,
- przyprawić, dodać posiekany szczypior i natkę pietruszki (trochę odłożyć do dekoracji),
- jogurt wymieszać z koncentratem i mąką, dodać do sosu, zagotować i gotować przez chwilę,
- na talerze wyłożyć makaron, polać sosem, posypać pokrojonym w kostkę serem i resztką natki pietruszki