Makaron z sosem pomidorowym i kiełbaskami

24 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

składniki:

200 g makaronu penne

1/2 puszki groszku

1 czerwona papryka

1 puszka pomidorów

300 g cienkich białych kiełbasek

1 fenkuł

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

natka pietruszki

szczypior

50 g sera typu feta

sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra

  • makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzić i przelać zimną wodą,
  • kiełbaski ugotować w wodzie, wyjąć,
  • do wody po gotowaniu dodać pomidory, pokrojone w kostkę paprykę i fenkuł, gotować 10 minut,
  • kiełbaski pokroić w grube plastry, dodać do sosu razem z groszkiem,
  • przyprawić, dodać posiekany szczypior i natkę pietruszki (trochę odłożyć do dekoracji),
  • jogurt wymieszać z koncentratem i mąką, dodać do sosu, zagotować i gotować przez chwilę,
  • na talerze wyłożyć makaron, polać sosem, posypać pokrojonym w kostkę serem i resztką natki pietruszki

file1269418194