Makaron z sosem chili-pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 3 średnie,dojrzałe pomidory
- papryczka chili
- sól,pieprz do smaku
- garść świeżej natki pietruszki
- słodka papryka
- bazylia suszona
Na poczatek odmierzyłam 700 ml zimnej wody,wlałam na patelnię i wsypałam do niej makaron. Przykryłam pokrywką i podłączyłam gaz. Gdy się gotowało,sparzyłam trzy dojrzałe pomidory i pokroiłam je w cząstki. Przełożyłam do wysokiego pojemnika i dodałam ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku,garść świeżej natki pietruszki i pół średniej wielkości papryczki chili. Wszystko dokładnie zmiksowałam blenderem.
Przelałam sos do prawie ugotowanego makaronu,doprawiłam do smaku solą,pieprzem,słodką papryką i suszoną bazylią. Poddusiłam jeszcze chwilę i nakładałam na talerze. Mąż posypał jeszcze mozzarellą,gdyż lubi makaron z serem :)