Makaron z rybą lub przegrzebkami i kaparami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 filety rybne lub przegrzebki
¼ kg makaronu nitki
pieprz i sól
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
3 łyżki kaparów
1/2 cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
¼ kg makaronu nitki
pieprz i sól
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
3 łyżki kaparów
1/2 cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Filety doprawić solą i pieprzem, nadać okrągły kształt. 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztopić w dużej patelni i usmażyć rybę. Zdjąć z patelni. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć czosnek, wlać wino, dodać kapary i sok z cytryny. Gotować, aż sos zmniejszy objętość o 1/3 (około 5 min.). Zdjąć z ognia, dodać pozostałe 2 łyżki masła. Wymieszać ze świeżą pietruszką. Przełożyć na talerze. Na wierzchu makaronu położyć rybę, polać sosem.