Makaron z ricottą i cukinią

10 października 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Szybki makaron na jesienne dni, ale w zasadzie to danie można przygotowywać przez cały rok. Po prostu ugotuj swój ulubiony rodzaj makaronu, dodaj podsmażona cukinię, ricottę, podawaj z ulubionymi ziołami i przyprawami. Potrawę można wzbogacić dodając do smażonej cukinii cebulę, pieczarki (albo leśne grzyby) oraz suszone pimidory.

Makaron z ricottą i cukinią

składniki:

ulubiony makaron np: wstążki lub farfelle 200 gram

duża cukinia

ricotta

cytryna

czosnek

oliwa z oliwek

opcjonalnie: pieczarki i pomidory suszone, parmezan

 

Gotujemy makaron al dente. W dużym rondlu przygotowujemy cukinię:  kroimy w grubą kostkę i podsmażamy ją, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem. Dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy ricottę i sok z cytryny, ulubione zioła. Jeśli chcemy wzbogacić smak możemy do podsmażanej cukinii dodać pieczarki oraz pokrojone suszone pomidory i parmezan.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zmarszczki i bruzdy
Takie głębsze zmarszczki to dopiero są po 50-tce, a ostatecznie można iść na zabieg odmładzający...
Oryginalna biżuteria
Też mam kilka takich oryginalnych, najbardziej lubię te z bursztynem
Dietetyk - porady
U mnie królują warzywa i owoce, a węglowodanów zbożowych jem coraz mniej.
Molestowanie dzieci, romanse księży…
Ja myślę, że za 10 lat to już mało kto będzie chodził do...