Makaron z pulpecikami

19 listopada 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki (6 porcji):
Pulpeciki:
– 250 g mielonej wieprzowiny
– 250 g mielonej wołowiny
– 1 jajko
– 2 łyżki świeżego startego parmezanu
– 1 starty ząbek czosnku
– łyżeczka suszonego oregano
– 3 łyżki semoliny (można zastąpić kaszą manną) lub bułki tartej
– duża szczypta czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 700 g przecieru pomidorowego
– szczypta cukru, sól, pieprz
– 100 ml pełnotłustego mleka

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na pulpeciki w dużej misce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na wyłożonej folią samoprzylegającą tacy i włożyć do lodówki. Następnie w blenderze zmiksować cebulę, czosnek i oregano, dodać do rozgrzanej w dużym rondlu oliwy i łyżki masła, smażyć 10 min., często mieszając. Dodać przecier i ok. 1,5 szklanki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wlać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Gotować częściowo przykryte ok. 20 min. W trakcie gotowania nie mieszać pulpecików, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Pod koniec tego czasu spróbować sos – być może trzeba będzie go doprawić.
Podawać z domowym makaronem pokrojonym na wstążki o szerokości 1 cm.

file1258664479



FORUM - bieżące dyskusje

Pleśń i wilgoć w domu
Te wszystkie elewacje styropianowe bardzo szybko robią się zielone...
Jakie sztućce do domu kupić
Zabawna nazwa, jeśli przyjąć jej znaczenie w języku polskim. :D
Mama lekomanka...?
Niestety sami lekarze często wypisują ogromne ilości leków, bo to takie łatwe. Nieważne,...
Jak wzmacniać samodzielność dziecka…
Samodzielność zaczyna się od małych rzeczy. Pozwalanie na wybór, żeby dziecko mogło w jakiejś...