Makaron z pulpecikami

19 listopada 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki (6 porcji):
Pulpeciki:
– 250 g mielonej wieprzowiny
– 250 g mielonej wołowiny
– 1 jajko
– 2 łyżki świeżego startego parmezanu
– 1 starty ząbek czosnku
– łyżeczka suszonego oregano
– 3 łyżki semoliny (można zastąpić kaszą manną) lub bułki tartej
– duża szczypta czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 700 g przecieru pomidorowego
– szczypta cukru, sól, pieprz
– 100 ml pełnotłustego mleka

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na pulpeciki w dużej misce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na wyłożonej folią samoprzylegającą tacy i włożyć do lodówki. Następnie w blenderze zmiksować cebulę, czosnek i oregano, dodać do rozgrzanej w dużym rondlu oliwy i łyżki masła, smażyć 10 min., często mieszając. Dodać przecier i ok. 1,5 szklanki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wlać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Gotować częściowo przykryte ok. 20 min. W trakcie gotowania nie mieszać pulpecików, w przeciwnym razie mogą się rozpaść. Pod koniec tego czasu spróbować sos – być może trzeba będzie go doprawić.
Podawać z domowym makaronem pokrojonym na wstążki o szerokości 1 cm.

file1258664479



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...